Страници

4.18.2008

Затова се заклех в гнева Си

Елате, да запеем на Господа, с псалми да възкликнем към Него. В Неговата ръка са земните дълбочини; и височините на планините са Негови. Негово е морето, Той го е създал; и ръцете Му са образували сушата.
Днес, ако чуете гласа Му, не закоравявайте сърцата си както в Мерива, както в деня на изкушението в пустинята, когато бащите ви Ме изкушаваха, изпитваха Ме и видяха каквото сторих. Четиридесет години негодувах против това поколение, и рекох: Тия люде се заблуждават в сърцето си, и не са познали Моите пътища; затова се заклех в гнева Си, че няма да влязат в Моята почивка.

***

Пейте на Господа, благославяйте името Му, благовествайте из ден в ден спасението Му. Възвестявайте между народите славата Му, Между всичките племена чудесните Му дела. Защото велик е Господ и твърде достохвален, внушава страхопочитание повече от всички богове. Защото всичките богове на племената са идоли; а Господ е сътворил небесата.
Кажете сред народите: Господ царува! Вселената е утвърдена, не може да се поклати. Той ще съди племената с правда.
Нека се развесели полето и всичко, що е в него; да ликуват всички дървета на гората пред Господа; защото Той иде, защото иде да съди земята; ще съди света с правда, и племената според истината Си.

***

Господ царува; нека треперят племената; Той обитава между херувимите; нека се потресе земята. Господ е велик в Сион, и високо е издигнат над всички племена. Нека славословят Твоето велико и страшно име; Бог е свят.
Моисей и Аарон бяха между свещениците Му, и Самуил между призоваващите името Му; те призоваваха Господа, и Той ги слушаше. В облачния стълб Той им говореше; те опазиха изявленията Му и повеленията, които им даде.

***

Ще внимавам да следвам пътя на непорочността. Кога ще дойдеш при мене? Ще ходя с незлобливо сърцето сред дома си. Няма да положа пред очите си нищо подло; мразя делото на изневерниците; то няма да се прилепи до мене. Развратеното сърце ще бъде отхвърлено от мене; злосторника не ще познавам. Който клевети скришно съседа си, него ще погубя; който има горделиво око и надигнато сърце, него не ще търпя. Очите ми ще бъдат над верните на земята, за да живеят с мене; който ходи в път непорочен, той ще ми бъде служител. Който постъпва коварно, няма да живее вътре в дома ми; който говори лъжа, няма да се утвърди пред очите ми. Всяка заран ще погубвам всичките нечестиви на земята, за да изтребя от града Господен всички, които вършат беззаконие.

Пс. 95:1-11, 96:2-13, 99:1-7, 101:2-8


добави в svejo.net добави в dao.bg добави в ping.bg добави в web-bg.com добави в dobavi.com добави в pipe.bg

Няма коментари: