Страници

3.03.2008

3 март

Четирима мъже и две жени от жертвите при пожара във влака София-Кардам са идентифицирани. Това съобщи в неделя пред БГНЕС патологът от катедра „Съдебна медицина” в Плевен д-р Йордан Деков... Една от загиналите е 20-годишната Валерия Желева. Тя е студентка в Химическия факултет на Софийския университет. Момичето е било разпознато още около 20 ч. в събота от родителите и сестра си. Все още в неизвестност обаче е приятелката на Валерия - Антоанета, която също е пътувала с нея...
Сред жертвите е разпознат и директорът на Националния археологически институт проф. Рашо Рашев. До момента имаше само съмнения, че професорът е сред загиналите. Идентифициран е и трупът на 25-годишния Даниел Вичев от Добрич. Останалите загинали при пожара са Мая Машева, Стоян Ковачев и Калчо Стефанов.
Телата на другите загинали ще бъдат идентифицирани най-късно до понеделник...
В събота стана ясно, че е възможно загиналите при фаталната злополука да са повече от осем. Не мога да бъда категоричен дали има или няма още жертви при пожара във влака София-Кардам, призна заместник-окръжният прокурор на Плевен Валери Мирчев.

http://www.vsekiden.com/?p=24078

***

Вестник "Сега", видимо притеснен за безопасността на режима, пише на първа страница: "Правителството ще обяви национален траур". Сиреч, всичко е ОК, работи се, положението е под контрол.

В действителност нито президентът, нито министърът на транспорта, нито дори директорът на БДЖ са лично и единствено отговорни за това. Причината е просто омразата към ближния. Той е или враг, или предмет, който създава проблеми.
Хората във влака се заключват отвън; няма кой да им отвори; няма пожарогасители; няма чукове за разбиване на прозорците. Но това не е само във влаковете. Аз, да кажем, съм бил заключван в библиотеката със желязна решетка: защото жената от читалнята имала работа и излязла (а там няма и прозорци, които да се разбият). И понеже й се наложило да излезе, тихичко заключила хората, които четат. После ми каза защо - бояла се да не откраднем книга.

Причината е, че когато някой работи за някого, той се безпокои, че му е станал роб. Нищо, че работата се заплаща, че има работно време и че той сам я е избрал. Човекът просто не си представя друго отношение между хората, освен това - на господари и роби. И понеже му е неприятно да е роб, решава да им бъде господар. Ето един начин да бъдеш господар - заключваш пътниците във вагона и така ги владееш. От теб зависи дали ще излязат - и, както се видя сега, дали изобщо ще оживеят.


добави в svejo.net добави в dao.bg добави в ping.bg добави в web-bg.com добави в dobavi.com добави в pipe.bg

Няма коментари: